Ken jij deze dresscodes al?

Ken je dat, je gaat straks naar een evenement en je staat nog met je handen in je haar voor de kast omdat je echt geen idee hebt wat je aan moet trekken? Dat is voor mij eigenlijk een standaard ritueel, het duurt altijd zó lang om een goede outfit bij elkaar te sprokkelen. Vaak ben ik dan nog steeds niet helemaal tevreden. Soms wordt je voor een evenement uitgenodigd waarbij er een dresscode op de uitnodiging staat. Soms erg fijn omdat je zo duidelijke richtlijnen hebt, maar soms is een dresscode eigenlijk enorm vaag of heb jij de kleding die bij de dresscode past niet in jouw kast. Dit zou betekenen dat je kleding moet gaan kopen (of huren). Het ligt natuurlijk maar net aan de situatie of jij het evenement het waard vind om er kleding voor te kopen. Dit probleem heb je niet wanneer een kledingadvies wordt gegeven. Dan heb je wel richtlijnen, maar daarbinnen ben je zelf vrij om je kleding te kiezen. Vaak wordt een kledingadvies gegeven wanneer verwacht wordt dat de stijlen anders te ver uit elkaar lopen. Niemand wilt overdressed of underdressed op een event verschijnen, dat is namelijk super ongemakkelijk en je zult je niet op je gemak voelen.

 

Wanneer draag je een dresscode

Staat er echt een dresscode op de uitnodiging, dan hoor je je hier aan te houden. Een dresscode is eigenlijk verplicht en als je je er niet aan houdt val je er totaal buiten. Het verschilt natuurlijk erg of het event formeel of eerder informeel is. Een formeel evenement is bijvoorbeeld een gala en bij een informeel evenement kun je denken aan een sportevenement of verjaardagsfeest. Wist je dat in de praktijk blijkt dat er een behoorlijke groep uitgenodigden thuis blijft vanwege de dresscode? Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

De meest bekende dresscodes

Voor wat informelere events heb je dresscodes als casual, cocktail en festival chique. Bij de dresscode Casual draag je comfortabele kleding en hierin mag je echt je eigen stijl laten zien. Smart-casual is een iets nettere variant, waarbij mannen bijvoorbeeld een pantalon en overhemd aantrekken en vrouwen een nette rok met colbert of een jumpsuit. Bij Festival Chique kun je denken aan zomerse kleding met veel kleur of juist wit. De formele events hebben eerder dresscodes als White Tie en Black Tie. Het verschil hierin is dat White Tie nóg formeler is. Mannen dragen rokkostuums inclusief zwart jasje met revers, een wit vestje, wit overhemd heren en een vlinderdas. Vrouwen worden in een avondjurk verwacht met bijpassende schoenen, sieraden en tas. Bij deze dresscode mogen vrouwen groots uitpakken. Black Tie daarentegen vereist de mannen in een smoking en vrouwen in een avondjurk met klein tasje en hakken.

Geef een reactie