Waarom is het belangrijk om afval te scheiden?

Het grondgedachte bij het scheiden van afval is dat er nuttige materialen erbij zitten die niet helemaal weggedaan hoeven te worden. Ze kunnen namelijk weer gebruikt worden om ervoor te zorgen dat er weer nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Dit maakt dat er veel minder geld, nieuwe grondstoffen en energie nodig is om aan eindproducten te komen. Dit gegeven is niet alleen goed voor het milieu, maar jij zal het ook in je portemonnee merken. Het eerste waaraan je dit zult merken is dat de afvalstoffenheffing eventueel omlaag kan. Speciaal voor jou wordt er in de volgende alinea’s nuttige tips aangedragen om je afval beter te scheiden zodat je optimaal kunt genieten van dit proces en niet voor verrassingen komt te staan.

Zorgvuldigheid

Zorgvuldig te werk gaan is enorm belangrijk om afval te kunnen scheiden. Zo is het je bijvoorbeeld streng afgeraden om geen gloeilampen in een glasbak te doen en geen plastic te doen bij het gft. Iets wat je ook goed kunt meenemen is het plasticfolie van je folders af te halen alvorens je deze bij afval papier legt. 

Transparant plastic 

Transparant vuilniszak maakt het mogelijk om erdoorheen te zien. Afvalverwerkers zijn beter in staat om te zien als er eventueel ander soort afval erbij is die eventueel niet erbij hoort. Hierdoor kunnen ze beter inspelen en ervoor zorgen dat het verwerkingsproces sneller aan toe gaat. Je plastic, blikjes en drinkpakken kun je het best doen in een transparante vuilniszak. Hiermee help je een handje mee het proces te versnellen. 

Volg instructies goed op

Weet jij niet precies wat in een voor afval in een bepaalde afvalbak moet komen, dan kun je het best een afvalscheidingswijzer raadplegen. Hier kun je op een duidelijke en heldere wijze erachter komen wat voor soort afval je in een bak moet zetten. Een afvalbak huren brengt met zich mee dat je instructies goed zal moeten opvolgen voor wat betreft het dumpen van vuil. 

Afval correct afscheiden

Zoals jezelf hebt kunnen merken is het scheiden van afval een heel belangrijk proces. Voor de mensen die het afval verwerken  is het een groot voordeel, maar ook voor jou. Zoals eerder aangegeven is er veel minder geld nodig voor het maken van plastic artikelen, indien er gebruikt wordt van gerecycled materiaal. Nadat je dit gelezen hebt dan weet je nu dat je op een verantwoorde manier moet omgaan met afval. Als we het zo bekijken dan kunnen we stellen dat afval echt wel waardevol is. 

 

Geef een reactie